Gezonder leven met koolhydraatarme gerechten

Wist je dat je met koolhydraatarme gerechten niet alleen razendsnel af kan vallen, maar dat koolhydraatarme gerechten je ook nog eens helpen om een stuk gezonder te gaan leven? Er kleven vele gezondheidsvoordelen aan koolhydraatarme gerechten. Die gaan we in dit artikel bespreken.
Maar eerst behandelen we de definitie van koolhydraatarme gerechten en geven we je een plaats waar je heel snel koolhydraatarme recepten vandaan kan plukken. Zodoende kun jij vandaag nog een start maken met een gezonder leven, waarbij je optimaal profiteert van de vele koolhydraatarme gerechten die er voor handen zijn.
Afvallen, gezonder leven en niet veel zin om te gaan bewegen? De beste start die jij kan maken is beginnen met koolhydraatarme gerechten.

Koolhydraatarm, wat is dat?

Het idee van “koolhydraatarm” is dat je de vele koolhydraten die in voeding zitten, probeert te vermijden. Heel veel koolhydraten zijn namelijk onnodig en worden terecht “enkelvoudige, snelle koolhydraten” genoemd. Behalve een boost aan energie doen ze namelijk niks. Het nadeel is dat na de boost deze suikers als vet worden opgeslagen. Je wordt dus heel snel dikker van snelle koolhydraten.
Een koolhydraatarm eetpatroon benut nog wel koolhydraten, maar voorkomt suikers. Je eet de goede, trage koolhydraten. Die geven je energie en zorgen ervoor dat je niet dikker wordt. Een goed alternatief dat in veel koolhydraatarme gerechten wordt geboden is een eiwitrijk ingrediënt.

Gezondheidsvoordelen

Los van het feit dat een koolhydraatarm dieet kan leiden tot een afname van overgewicht, leidt het vaak tot gezondheidsvoordelen die je voorheen niet had bedacht. Die vele gezondheidsvoordelen worden steeds meer duidelijk. Mensen kiezen dan de laatste tijd ook nog wel eens voor een koolhydraatarm dieet of bereiden koolhydraatarme recepten om gezonder te worden. Mensen die niet te dik zijn, maar die wel willen voorkomen dikker te worden of die hun bloeddruk en cholesterol willen verlagen. Ook kun je afrekenen met risico’s op diabetes (suikerziekte) en nemen je weerstand en concentratievermogen toe. Het is dus op allerlei manieren gezonder om koolhydraatarm te gaan eten.

Lagere cholesterol

Een te hoog cholesterol wordt veroorzaakt door ongezonde, vette voeding. Vaak voeding die vol zit met koolhydraten. Het tij is dus eenvoudig te keren door die voeding achterwege te laten. In plaats van vette voeding eet je gezonde, koolhydraatarme en vaak eiwitrijke voeding. Doorgaans is het een stuk beter om je voedingspatroon aan te passen dan dat je pillen en medicijnen gaat slikken. Die hebben doorgaans een heel andere uitwerking dan je verwacht en kunnen zelfs tot negatieve bijwerkingen leiden. Voorkom die ellende en pas je gezondheid zelf aan door anders te gaan eten.

Lagere bloeddruk

Hart- en vaatziekten kunnen ook voorkomen worden door het eten van meer koolhydraatarme recepten. Een hoge bloeddruk komt vaak voort uit zout eten. En eten met veel koolhydraten is in de meeste gevallen ook erg zout. Je bloeddruk kun je verlagen door deze voeding achterwege te laten. Koolhydraatarme recepten bevatten veel en veel minder zout. Dit effect zal dan ook snel te zien zijn. Al binnen een paar dagen kun je je bloeddruk zelf fors laten dalen door alleen al anders te gaan eten.

Verminderd risico op diabetes

Tot slot zorgt veel ongezonde voeding, boordevol suikers, voor een verhoogde kans op suikerziekte (diabetes). Door die suikers in voeding niet binnen te krijgen, kun je er dus voor zorgen dat dit risico drastisch verkleind wordt. Verminder zelf het risico op diabetes en begin vandaag nog met een koolhydraatarm eet- en drukpatroon. Je zal in korte tijd merken dat dit veel meer doet dan alleen afvallen en een lagere bloeddruk en cholesterol. Ook word je gelukkiger, fitter en krijg je meer uithoudingsvermogen. De kans dat je spijt gaat krijgen van je besluit koolhydraatarm te gaan eten is zeer klein.