De wereld van de onbekende druiven

De wereld van de onbekende druiven

Wie denkt alle druiven ter wereld wel te kennen die voor wijn worden gebruikt, heeft het waarschijnlijk mis. Het zijn er namelijk geen tientallen, zelfs geen honderdtallen, maar er zijn duizenden verschillende druivenrassen. Volgens het OIV, organisation internationale de la vigne et du vin, waren het er in 2013 maar liefst 5916.

Als we bijvoorbeeld naar Italië kijken, dan zijn er alleen in dat land al zo’n vijfhonderd verschillende druivenrassen. We kennen allemaal de druif Pinot Grigio, maar witte druivenrassen als Falanghina en de Friulano zijn een stuk onbekender. Falanghina is een aromatisch druivenras dat levendige wijnen voortbrengt met aroma’s van perziken en amandel. Friulano wordt gebruikt voor droge witte wijnen met veel fruitaroma’s en wat kruidigheid.

Portugal is ook een land met veel inheemse druivenrassen die we maar weinig over de grens tegenkomen. Zo is er het inheemse en aromatische witte druivenras Arinto en zorgt het blauwe druivenras Baga voor rijke rode wijnen.

In Spanje staat de witte Airén het meest aangeplant, maar die kom je niet vaak tegen. Deze wijn wordt dan ook vaker voor brandewijn gebruikt, maar zijn er ook witte wijnen van deze druif op de markt. Een andere onbekende druif staat ook veel aangeplant in Spanje, namelijk Bobal. Deze blauwe druif is zeer populair vanwege zijn fruitige aroma’s.