Koolhydraatarme gerechten op basis van ei

Als je echt goed wil afvallen en zeker wil weten dat je op de juiste manier eet en drinkt, moet je zeker koolhydraatarme gerechten eens een kans geven. Koolhydraatarme gerechten helpen op meerdere manieren met afvallen. Zo zorgen koolhydraatarme gerechten ervoor dat je genoeg energie binnenkrijgt om je dagelijkse dingen te kunnen doen, maar voorkomen ze dat je honger krijgt. Je krijgt met de vervangers – zoals onverzadigde vetten en eiwitten – voldoende energie binnen om de hele dag van te profiteren. Koolhydraatarme gerechten zijn vaak op basis van kip, vlees of vis. Maar je kunt ook op basis van ei heel veel kanten uit. In dit artikel geven we je meer informatie over koolhydraatarme gerechten op basis van ei.

Wanneer is een gerecht koolhydraatarm?

Een gerecht is koolhydraatarm wanneer er in een gerecht duidelijk rekening is gehouden met de afwezigheid van koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk voedingsstoffen die je onnodig dik maken. Het gaat in dat geval op de zogenaamde “slechte” of “verkeerde” koolhydraten en dat zijn koolhydraten die je vooral vindt in gebak, snoep en koek. Maar ook veel producten die we vaak gebruiken zitten vol met deze koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan zogenaamde gezonde tussendoortjes, een sneetje brood, het beleg dat je op brood kan doen zoals jam en hagelslag, bepaalde pastasoorten, rijst, aardappels en ga zo nog maar even door.
Een koolhydraatarm gerecht bestaat dus niet uit deze producten, maar uit producten die dienen om koolhydraten te vervangen én je ook nog een vol en verzadigd gevoel geven. Ei is een prima product dat als basis kan dienen voor lekkere, koolhydraatarme gerechten.

Waarom ei?

Ei is koolhydraatarm. In ei zitten geen slechte koolhydraten. Dus geen suikers die je onnodig dik maken en waarvan de energie niet volledig verbruikt kan worden en dus maar wordt opgeslagen als vetmassa. Ei bevat daarentegen wel weer heel veel proteïnen (eiwitten). Daarmee helpt ei je spieren verstevigen en – in het geval van intensieve sport – spiermassa aanmaken. Aangezien eieren zich moeilijk laten verwerken (de eiwitten laten zich moeilijk verteren) kost het vrij veel energie om eieren te verbranden, wat je lichaam weer ten goede komt. Je valt dus af door het eten van eieren.
Lange tijd werd gedacht dat teveel eieren de gezondheid zouden schaden. Maar je kunt gerust elke dag een eitje eten, mits je voorzichtig bent met toevoegingen zoals sausjes en zout. Een ei eten in de natuurlijke vorm is prima.

Variëren met ei

Het voordeel van ei is dat je er mee kan variëren. Geen enkel recept hoeft hetzelfde te zijn. Om te beginnen kun je ei zowel bakken als koken, roerbakken of omroeren. Je kunt er van alles bij doen: groenten, vlees, vis, gehakt, kip, noten en zaden. Eindeloos variëren met ei als basis. Ook lekker is het om een koud ei door je salade heen te doen. Geeft net dat beetje meer energie dat je af en toe wel kan gebruiken.
Vervang brood door ei. Je gaat het ei dus zien als de basis van je ontbijt of lunch. Beleg het dan met stukjes zalm of ham en profiteer van een uitgebreide boost aan eiwitten. Je zal merken dat je sneller verzadigd bent en ook tussentijds nauwelijks trek hebt in een tussendoortje. Het grote voordeel van koolhydraatarme recepten op basis van ei is dat je er genoeg energie van krijgt, er lekker mee kan variëren en ook nog eens goed kan afvallen. Eieren zijn een goede basis voor een gezond, verantwoord ontbijtje of een gezonde, verantwoorde lunch. Profiteer vandaag nog van de vele voordelen die eieren in een koolhydraatarme maaltijd te bieden hebben.
Hoe eet jij je ei het liefst?